Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Bakłażan faszerowany kuskusem

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szkl. kaszy kuskus
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 3 bakłażany
  • 1 cebula dymka
  • 4 polskie pomidory
  • 100g tartego sera np. bursztyn
  • koper, bazylia
  • oregano, ostra papryka
  • 100g słonecznika
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pieprz, sól

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Przygotowujemy szybki bulion z włoszczyzny i przypraw. Gorącym bulionem zalewamy kaszę i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aby napęczniała.

Bardzo ważne jest, aby po lekkim wystudzeniu kaszy rozetrzeć ją w dłoniach, dzieląc ją znowu na pojedyncze ziarna. To najlepszy sposób na uzyskanie drobnego, niepoklejonego  kuskusa.

Bakłażana kroimy na połówki, wyjmujemy miąższ, solimy od środka, a wydrążony miąższ i również kroimy – najlepiej w kostkę, solimy aby pozbyć się goryczki.

Na patelni przesmażamy dymkę, dodajemy odciśnięty bakłażan i smażymy na lekko złoty kolor. Bakłażana łączymy z kuskusem, pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę oraz z pestkami słonecznika.  Na koniec dodajemy jeszcze garść kopru albo bazylii, tarty ser i przyprawy.

Do smaku, proponuję trochę ostrej papryki i oregano.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy połówki bakłażana wcześniej podsmażonego na złoty kolor, posypujemy bułką tartą i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 15 minut.