Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Polenta kukurydziana z truskawką i orzechami – na ciepłe śniadanie albo pyszny deser

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 kubek mleka kokosowego
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • różowa sól szczypta
  • 5 świeżych i pachnących truskawek
  • łyżka nerkowców
  • łyżeczka masła klarowanego
  • łyżeczka syropu klonowego albo miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • kilka listków mięty lub drobnej bazylii

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Kubek mleka kokosowego rozgrzewam w rondlu, wsypuję kaszkę kukurydzianą energicznie mieszam i gotuję przez 5 minut, odstawiam z ognia. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam orzechy, dodaję kardamon, cynamon i podsmażam na złoty kolor. Truskawki myję, kroję i zostawiam do obcieknięcia.

W wersji na ciepło np. na pyszne śniadanie wykładam łyżką polentę na talerz, dekoruję ją truskawkami, orzechami, listkami mięty i polewam łyżeczką syropu klonowego.

Można podać wersję na zimno, jako zwieńczenie obiadu lub deser wcinany ze smakiem na kocu. Trzeba ciepłą polentę przełożyć do prostokątnego pojemnika, wyrównać i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzoną kroję nożem na zgrabne kostki, wykładam na talerz lub do słoiczka na wynos, dodaję truskawki, podsmażone orzechy, listek mięty i pyszny syrop klonowy.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”