Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Polenta kukurydziana z truskawką i orzechami – na ciepłe śniadanie albo pyszny deser

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 kubek mleka kokosowego
    • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
    • różowa sól szczypta
    • 5 świeżych i pachnących truskawek
    • łyżka nerkowców
    • łyżeczka masła klarowanego
    • łyżeczka syropu klonowego albo miodu
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • szczypta cynamonu i kardamonu
    • kilka listków mięty lub drobnej bazylii

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Kubek mleka kokosowego rozgrzewam w rondlu, wsypuję kaszkę kukurydzianą energicznie mieszam i gotuję przez 5 minut, odstawiam z ognia. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam orzechy, dodaję kardamon, cynamon i podsmażam na złoty kolor. Truskawki myję, kroję i zostawiam do obcieknięcia.

    W wersji na ciepło np. na pyszne śniadanie wykładam łyżką polentę na talerz, dekoruję ją truskawkami, orzechami, listkami mięty i polewam łyżeczką syropu klonowego.

    Można podać wersję na zimno, jako zwieńczenie obiadu lub deser wcinany ze smakiem na kocu. Trzeba ciepłą polentę przełożyć do prostokątnego pojemnika, wyrównać i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzoną kroję nożem na zgrabne kostki, wykładam na talerz lub do słoiczka na wynos, dodaję truskawki, podsmażone orzechy, listek mięty i pyszny syrop klonowy.


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”