Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Pysznie kremowa polenta kukurydziana i białe szparagi

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 i 1/3 kubka mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • różowa sól
  • szczypta wędzonej soli (opcjonalnie)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 cytryny ze skórką
  • 1/4 łyżeczki utartej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 szalotki
  • łyżka masła klarowanego
  • 5 białych szparagów
  • 3-4 łyżki białego wytrawnego wina

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Czosnek i szalotki obieram, szatkuję na drobno. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki, delikatnie obieram, odkrawam połowę i kroję na drobno. Górną część zostawiam nietkniętą. Kroję plasterek cytryny ze skórką.

Kubek mleka kokosowego rozgrzewam w rondlu, wsypuję kaszkę kukurydzianą energicznie mieszam, dodaję świeżo mielony pieprz, sól, utartą skórkę z cytryny i gałązkę oregano. Gotuję przez 5 minut i odstawiam z ognia.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam pokrojone końcówki szparagów, poszatkowany czosnek, szalotki, 1/4 łyżeczkę mielonego pieprzu, szczyptę wędzonej soli, łyżeczkę wyciśniętego soku i plasterek cytryny, wino, gałązkę oregano, górne części szparagów i smażę. Po kilku minutach dodaję pozostałe mleko kokosowe, mieszam i zestawiam z ognia. Sos najlepiej posmakować jeszcze z patelni i ewentualnie dosmaczyć wg własnych upodobań.

Z ciepłej polenty formuję nieduże kluseczki, polewam je sosem ze szparagami i dekoruję listkami świeżego oregano.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”