Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Pysznie kremowa polenta kukurydziana i białe szparagi

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 i 1/3 kubka mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • różowa sól
  • szczypta wędzonej soli (opcjonalnie)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 cytryny ze skórką
  • 1/4 łyżeczki utartej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 szalotki
  • łyżka masła klarowanego
  • 5 białych szparagów
  • 3-4 łyżki białego wytrawnego wina

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Czosnek i szalotki obieram, szatkuję na drobno. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki, delikatnie obieram, odkrawam połowę i kroję na drobno. Górną część zostawiam nietkniętą. Kroję plasterek cytryny ze skórką.

Kubek mleka kokosowego rozgrzewam w rondlu, wsypuję kaszkę kukurydzianą energicznie mieszam, dodaję świeżo mielony pieprz, sól, utartą skórkę z cytryny i gałązkę oregano. Gotuję przez 5 minut i odstawiam z ognia.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam pokrojone końcówki szparagów, poszatkowany czosnek, szalotki, 1/4 łyżeczkę mielonego pieprzu, szczyptę wędzonej soli, łyżeczkę wyciśniętego soku i plasterek cytryny, wino, gałązkę oregano, górne części szparagów i smażę. Po kilku minutach dodaję pozostałe mleko kokosowe, mieszam i zestawiam z ognia. Sos najlepiej posmakować jeszcze z patelni i ewentualnie dosmaczyć wg własnych upodobań.

Z ciepłej polenty formuję nieduże kluseczki, polewam je sosem ze szparagami i dekoruję listkami świeżego oregano.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”