Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Kulinarną Maniusią

Placki z kaszy jaglanej i cukinii

Autor: Kulinarna Maniusia

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 700 g cukinii
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 60 g mąki orkiszowej 1850
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Autor: Kulinarna Maniusia

Wykonanie

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Następnie ten sok odciskamy i wylewamy.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Do cukinii dodajemy kaszę, wyciśnięty ząbek czosnku, jajka, mąkę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy na niewielkim ogniu na rumiano, z dwóch stron. Możemy także placki upiec w piekarniku.

Placki podajemy z sosem czosnkowym lub ziołowym i/lub z surówkami. Możemy także zrobić do nich sos mięsny.