Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Kulinarną Maniusią

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Autor: Kulinarna Maniusia

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Farsz

  • 150 g kaszy gryczanej  
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju

Autor: Kulinarna Maniusia

Wykonanie

Zaczynamy od farszu – kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie przekładamy ją do miseczki i studzimy. Twaróg rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na łyżce oleju. 

Do kaszy dodajemy twaróg, cebulę, jedno jajko, natkę pietruszki i całość przyprawiamy solą oraz pieprzem, i mieszamy (farsz powinien być dobrze przyprawiony).  

Następnie zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą – świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut (jeśli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie, uważajcie aby się nie poparzyć). 

Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło. Zostawiamy je tak na ok. 15-30 minut, po czym rozwałkowujemy, wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki), nakładamy na nie farsz i zlepiamy, formując pierogi. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Dodajemy do niej łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Następnie wrzucamy pierogi i gotujemy – od wypłynięcia ok. 5 minut.

Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Można je schować potem w woreczki i zamrozić. Najlepiej smakują podsmażone na maśle w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty. Można je także podawać z okrasą z cebulki i boczku.