Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Kulinarną Maniusią

Sernik na zimno z kaszą jaglaną i truskawkami

Autor: Kulinarna Maniusia

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 700 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • biszkopty
  • 100 g cukru
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 400 g truskawek

Autor: Kulinarna Maniusia

Wykonanie

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Tortownicę (20 cm) wykładamy biszkoptami. Do misy przekładamy twaróg sernikowy i dodajemy cukier. Mieszamy. Dodajemy kaszę i wszystko razem miksujemy blenderem.

W 200 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe i odstawiamy na chwilę, aby przestygły. Wlewamy je do twarogu i mieszamy. Połączoną masę wylewamy delikatnie na biszkopty i schładzamy w lodówce.

Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300 ml gorącej, przegotowanej wody i zostawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy na pół i układamy na cieście. Wylewamy na nie galaretkę, całość ponownie schładzamy i gotowe!