Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Moniką Stromkie-Złomaniec

Pęczotto w pomidorach z mozzarellą

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy pęczak
  • ok. 500 ml przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano, bazylia – zioła suszone
  • mozzarella
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Wykonanie

Kaszę pęczak przepłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą (2 razy więcej wody niż kaszy) i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć na sitku i odstawić. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz wsypać suszone zioła. Następnie dodać na patelnię podgotowaną kaszę. Pęczotto gotować jak risotto, podlewając partiami przecieru pomidorowego, do momentu, aż kasza będzie miękka. Podawać z serem mozzarella.

Instagram: monikastromkie_dietetyk