Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Moniką Stromkie-Złomaniec

Jaglanka zapiekana z owocami

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 120 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 250-300 ml mleka 2%
  • 2 łyżeczki ksylitolu 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej 
  • 1 jajko 
  • masło do natłuszczenia naczynia 
  • do podania: owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki, jeżyny)

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Kaszę ugotować na mleku. W trakcie gotowania dodać ksylitol, wiórki kokosowe i pastę waniliową. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia, następnie dodać do niej roztrzepane jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i przełożyć do niego kaszę. Po wierzchu posypać owocami. Zapiekać około 20-25 minut.

Instagram: monikastromkie_dietetyk