Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwiń i żurawiny

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli i cukru
  • olej

farsz:

  • 200g twarożku śmietankowego
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
  • 3 połówki brzoskwiń z syropu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżeczka miodu

Autor: Dorota

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Ciasto odstawiam na pół godziny.

Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność.

Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną. Doprawiamy do smaku miodem. Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.