Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwiń i żurawiny

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    naleśniki:

    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka mleka
    • szczypta soli i cukru
    • olej

    farsz:

    • 200g twarożku śmietankowego
    • 4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
    • 3 połówki brzoskwiń z syropu
    • 2 łyżki suszonej żurawiny
    • łyżeczka miodu

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Ciasto odstawiam na pół godziny.

    Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność.

    Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną. Doprawiamy do smaku miodem. Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.