Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Moniką Stromkie-Złomaniec

Kotleciki gryczano-kalafiorowe z natką pietruszki

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej (przed gotowaniem)
  • 330 g kalafiora 
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej 
  • Mąka z ciecierzycy do obtoczenia kotlecików
  • Olej rzepakowy

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Wykonanie

Kaszę przepłukać na sitku i ugotować do miękkości. Podobnie przygotować kalafiora. Ugotowane składniki odstawić do ostygnięcia. 

Do miski przełożyć kalafiora i rozgnieść go dobrze widelcem na papkę (raczej nie miksować bo zrobi się mus). Do kalafiora dodać ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, posiekaną natkę i mieloną gałkę muszkatołową. Masę zagnieść dłonią. Odstawić na 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie przygotować kotleciki: odrywać po trochu przygotowanej masy, formować kulki, obtaczać w mące z ciecierzycy i delikatnie spłaszczać dłonią. Kotleciki smażyć na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju rzepakowego, po 2-3 minuty z każdej strony.