Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Moniką Stromkie-Złomaniec

Orkiszowe pierogi leniwe z kaszą jaglaną

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
  • 250g twarogu białego tłustego
  • 70g mąki orkiszowej jasnej (+ mąka do podsypania)
  • 70g mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko

Do podania: jogurt naturalny i owoce sezonowe

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec

Wykonanie

Kaszę przepłukać na sitku i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na pierogi: ugotowaną kaszę, obie mąki i jajko zagnieść w misce na ciasto. Odstawić je na około 15-20 minut do lodówki. W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę.

Stolnicę lub blat kuchenny podsypać mąką orkiszową. Schłodzone ciasto podzielić na 3-4 części, z każdej uformować wałeczek a następnie spłaszczyć go lekko dłonią i odcinać ukośne pierogi/kluski. Gotować partiami, nie wszystkie na raz, bo się skleją. Wrzucać kluski na wrzątek, od wypłynięcia na powierzchnię gotować je jeszcze 2-3 minuty. Po czym wyciągać kluski łyżką cedzakową na talerz i tak samo postępować z kolejna partią klusek. Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami.