Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Kokosowo – waniliowy pudding z kaszy manny z jagodami

Autor: Nasza kasza

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Nasza Kasza”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 50g kaszy manny
  • 2 szklanki mleka 2%
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • 150g jagód (najlepiej świeżych)
  • szczypta soli do smaku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Autor: Nasza kasza

Wykonanie

Do rondelka wlej mleko krowie, mleko kokosowe, ziarenka wanilii, dodaj miód, szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanka zacznie się gotować, stopniowo wsypuj kaszę, cały czas mieszając. Podgotuj chwilę do momentu zgęstnienia kaszy. Teraz możesz rozlać mieszankę do szklanek, słoików lub pucharków, zostaw 1/3 wysokości naczynia na sos.

Przygotuj sos. Do małego rondelka wsyp jagody, zacznij powoli podgrzewać, dodaj cukier i odrobinę wody. Dodaj cynamon i gotuj chwilę do momentu, aż owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Gotowy sos wlej na wierzch puddingu, odstaw do wystygnięcia. Serwuj na zimno jako pożywne śniadanie 🙂