Z kalafiora odetnij różyczki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kurkumą, ostrą papryką w proszku, solą i białym pieprzem. Skrop oliwą z chili i czosnkiem oraz olejem arachidowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piecz, aż kalafior mocno się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij i pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż mieszając około 30 sekund.
Kaszę kuskus zalej wrzątkiem ze szczyptą soli tak, aby przykrył kaszę i odstaw na 5 minut. Po tym czasie kuskus powinien być gotowy, nie wymagający odcedzania. Odstaw do ostygnięcia.
Do malaksera przełóż upieczonego kalafiora, dodaj cebulę wraz z czosnkiem. Zmiksuj. W trakcie miksowania dodaj jajko. Masa nie powinna być idealnie gładka. Do masy dodaj kaszę kuskus i posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszaj całość dokładnie, ewentualnie dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
Pokrusz płatki kukurydziane. W rękach uformuj z masy kotlety i obtocz je w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż kotlety będą lekko zarumienione. Wyjmij i podawaj gorące z zimnym jogurtem naturalnym. Jogurt możesz ewentualnie doprawić ulubionymi orientalnymi przyprawami.