Pomarańcze myję, kroję na połówki i wyciskam z nich sok, super jeśli uda się wycisnąć również drobinki miąższu. Czekoladę temperuję ostrym nożem.
Kaszę jaglaną płuczę na gęstym sicie wrzątkiem i podprażam w rondelku z plastrem imbiru. Dodaję szczyptę soli, śmietanę kokosową i większość wyciśniętego soku z pomarańczy. Gotuję na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje, a kasza będzie miękka.
Jaglaną dodatkowo miksuję blenderem na wysokich obrotach – głównie chodzi o to, żeby konsystencja była kremowa i delikatnie napowietrzona. Formuję łyżką stołową lub łyżką do lodów schłodzoną masę, dekoruję świeżymi ziołami, cienkimi kawałkami czekolady i dla chętnych polewam odrobiną miodu pomarańczowego.
Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”