Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Grzegorzem Łapanowskim

Bowl z kaszą jaglaną, granatem, burakami, kolendrą i piklowaną cebulą

Autor: Grzegorz Łapanowski

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(2 porcje)

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 liście czerwonej kapusty
  • pestki z 1/2 granata
  • 2 łyżki piklowanej czerwonej cebuli
  • kolendra
  • rzodkiewka
  • kalarepka
  • pieczone bataty

Autor: Grzegorz Łapanowski

Wykonanie

  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw:
  • umyte i obrane bataty skrapiamy oliwą, dodajemy szczyptę soli i pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut, aż będą miękkie
  • czerwoną kapustę kroimy drobno, podobnie kalarepkę i rzodkiewkę
  • w misce układamy obok siebie poszczególne składniki – w środku kaszę, a wokół warzywa i pestki granatu
  • dekorujemy wszystko świeżą kolendrą i polewamy oliwą. 
  1. Piklowaną cebulę warto przygotować wcześniej. Zaczynamy od zrobienia zalewy piklującej:
  • czerwony ocet winny – 50 g
  • 50 g białego cukru
  • 100 ml wody 
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka goździków

Całość zagotowujemy. Czerwoną cebulę kroimy tak jak lubimy – w cząstki, piórka, grubą kostkę lub talarki. Blanszujemy ją, czyli obgotowujemy we wrzątku. Blanszowaną cebulę zalewamy zalewą piklującą. Odstawiamy na co najmniej dwa kwadranse do zamarynowania. Podajemy jako dodatek do mięs, serów i warzyw.