Kaszę przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, dodaję szczyptę pieprzu, soli i gotuję w proporcji 1:2 aż kasza wchłonie niemal całą wodę. Odstawiam pod przykryciem. Orzechy obieram, odrobinę rozkruszam i podsmażam na łyżeczce masła klarowanego....
Olej z kwiatami czarnego bzu dobrze jest przygotować kilka dni wcześniej. Do buteleczki z olejem wkładam gałązkę z kwiatami i zostawiam żeby smaki się zmieszały. Można też obrać kwiaty i wymieszać z dobrym olejem orzechowym i szczyptą soli. Kaszę pęczak płuczę na...
Kasze gryczaną przepłukuję na sicie, podprażam w rondu i gotuję w wodzie w proporcji 1:2,5. Pysznie smakuje ugotowana na wywarze warzywnym ze szczyptą soli. Bób płuczę, przekładam do rondla, dodaję otwarty ząbek czosnku, wodorosty, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję...
Kaszę jęczmienną przepłukuję na gęstym sicie, podprażam w rondelku i gotuję w proporcji 1:2 aż wchłonie niemalże całą wodę. Odstawiam na bok rondel. Czosnek obieram, szatkuję i rozcieram na drewnianej desce z solą. Arbuza wykrawam z zielonej skórki i kroję na kawałki....