Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pęczak i smażona rzodkiewka na maśle szałwiowym – jest szał!

Pęczak i smażona rzodkiewka na maśle szałwiowym – jest szał!

Pęczak przepłukuję na gęstym sicie. W garnku rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego, wrzucam umyty pęczak, dodaję szczyptę całych ziaren kopru włoskiego i podsmażam chwilę. Całość zalewam szklanką zimnej wody i gotuję, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiam pod...
Jaglana, piękny rabarbar i gruszka. Głodni?

Jaglana, piękny rabarbar i gruszka. Głodni?

Kaszę jaglaną przepłukuję na gęstym sicie, dwukrotnie przelewam ją wrzątkiem. W garnku rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego, podprażam kaszę i zalewam sokiem gruszkowym. Gotuję aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Odstawiam pod przykryciem. Rabarbar myję, kroję na...
Jaglany, różowy mus – no bo kto nie lubi truskawek!

Jaglany, różowy mus – no bo kto nie lubi truskawek!

Truskawki dokładnie myję i odcinam szypułki. Przekładam je do wyższego słoika, dodaję dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, gęstą kokosową śmietanę i szczyptę skórki cytrynowej. Całość miksuję blenderem przez około 10 minut, chodzi o to żeby uzyskać kremową...
Jaglane, pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe – bo dzieci lubią lody!

Jaglane, pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe – bo dzieci lubią lody!

Truskawki dokładnie myję i odcinam szypułki. Rozgniatam tradycyjnie widelcem o ścianki kubka. Rabarbar myję, kroję na drobno, rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam rabarbar z dodatkiem syropu klonowego. Pozostałe składniki miksuję blenderem przez około 10 minut, chodzi...
Delikatne klopsiki jaglane z pomidorem i pachnącym koperkiem

Delikatne klopsiki jaglane z pomidorem i pachnącym koperkiem

Marchewkę obieram, myję i ucieram na tarce (grube oka). Czosnek, cebulę obieram i szatkuję na drobno. Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram i kroję w kosteczkę. Soczewicę myję na sicie. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim poszatkowaną cebulę,...