Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Tabbouleh z kaszy jaglanej, z kolorowymi pomidorkami i kolendrą

Tabbouleh z kaszy jaglanej, z kolorowymi pomidorkami i kolendrą

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.  (Ja lubię ją wypłukać, czasem prażę, a następnie gotuję ok. 15 min, dając dwa razy tyle wody co kaszy. Gotuję ją pod przykryciem i po ugotowaniu zostawiam pod nim, by kasza „naciągnęła”.) Natkę i czosnek drobno...
Tagine z pieczonymi warzywami na jaglance

Tagine z pieczonymi warzywami na jaglance

Kroimy warzywa. Cebulę i bataty w cząstki, paprykę, bakłażana i cukinię w grubą kostkę. Czosnek siekamy. Rodzynki namaczamy w wodzie. Uprzednio upieczone migdały także kroimy na kawałki.  Warzywa – każde z osobna oprószamy solą i odrobiną oliwy, i układamy na...
Zielone pierogi z kaszą jęczmienną, szpinakiem i fetą

Zielone pierogi z kaszą jęczmienną, szpinakiem i fetą

Ciasto: Szpinak umyj, osusz, włóż do blendera, wlej wodę i zmiksuj. Przecedź przez gęste sito. Mąkę przesiej, usyp kopczyk. W mącę zrób wgłębienie wbij tam jajko i wsyp szczyptę soli, następnie stopniowo dodawaj wodę szpinakową i wyrabiaj ciasto. Powinno to zająć ok....