Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, dodaj szczyptę soli i szklankę gorącej wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 15 min. aż kasza wchłonie płyn. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i kaszą....
Kaszotto jęczmienne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kaszotto jęczmienne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

W garnku z grubym dnem, na niezbyt mocno rozgrzanej oliwie, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, wsypujemy kaszę, mieszamy i podsmażamy wszystko minutę. Do kaszy dodajemy chochlę gorącego wywaru i...
Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i bananem

Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i bananem

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę i odcedzamy – w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Kaszę przekładamy do rondelka, dodajemy siemię lniane i posiekane rodzynki, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu, pod...
Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami

Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami

Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się i przekładamy do salaterki. Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i...
Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej

Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną zalewamy dwoma szklankami wrzątku, solimy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Następnie studzimy. Zimną kaszę mieszamy z rozkruszonym twarogiem, jajkiem i posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki....