Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i bananem

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 banany

Autor: Dorota

Wykonanie

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę i odcedzamy – w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Kaszę przekładamy do rondelka, dodajemy siemię lniane i posiekane rodzynki, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie, kiedy kasza wchłonie całą wodę, wlewamy szklankę gorącego mleka i gotujemy jeszcze chwilę, aż kasza lekko się obgotuje i wchłonie nieznacznie mleko. Kaszę podajemy z pokrojonymi w plasterki bananami. Można ją również dosłodzić niewielką ilością miodu.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!