Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i bananem

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • pół szklanki kaszy jaglanej
    • łyżeczka siemienia lnianego
    • 3-4 łyżki rodzynek
    • 1 szklanka mleka
    • 2 banany

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę i odcedzamy – w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Kaszę przekładamy do rondelka, dodajemy siemię lniane i posiekane rodzynki, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie, kiedy kasza wchłonie całą wodę, wlewamy szklankę gorącego mleka i gotujemy jeszcze chwilę, aż kasza lekko się obgotuje i wchłonie nieznacznie mleko. Kaszę podajemy z pokrojonymi w plasterki bananami. Można ją również dosłodzić niewielką ilością miodu.

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!