Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • mocno ciepła woda – tyle ile zbierze ciasto

Farsz:

  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 200g twarogu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz czarny, świeżo mielony
  • olej

DOBRA RADA:

część twarogu możesz zastąpić serem kozim; dodatkowo do farszu możesz dodać łyżkę listków świeżego tymianku.

Autor: Dorota

Wykonanie

Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, dodaj szczyptę soli i szklankę gorącej wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 15 min. aż kasza wchłonie płyn. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i kaszą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól i olej. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wodę. Gotowe ciasto wałkuj cienko, wykrawaj szklanką kółeczka, nadziewaj farszem, składaj na pół i zlepiaj końce dokładnie. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu kiedy wypłyną.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!