W garnku z grubym dnem, na niezbyt mocno rozgrzanej oliwie, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, wsypujemy kaszę, mieszamy i podsmażamy wszystko minutę. Do kaszy dodajemy chochlę gorącego wywaru i gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały bulion. Dodajemy następne łyżki płynu aż do jego wykończenia. Kiedy kasza będzie miękka dodajemy suszone pomidory, posiekany szpinak i masło. Mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotuj z Dorotą
Kaszotto jęczmienne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Autor: Dorota
Składniki
- 100g (ok. pół szklanki) kaszy jęczmiennej wiejskiej
- cebula
- ząbek czosnku
- oliwa
- 100g świeżego szpinaku
- 3-4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego
Autor: Dorota
Wykonanie
Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.
Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!