Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Kaszotto jęczmienne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100g (ok. pół szklanki) kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 100g świeżego szpinaku
  • 3-4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 szklanki wywaru warzywnego

Autor: Dorota

Wykonanie

W garnku z grubym dnem, na niezbyt mocno rozgrzanej oliwie, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, wsypujemy kaszę, mieszamy i podsmażamy wszystko minutę. Do kaszy dodajemy chochlę gorącego wywaru i gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały bulion. Dodajemy następne łyżki płynu aż do jego wykończenia. Kiedy kasza będzie miękka dodajemy suszone pomidory, posiekany szpinak i masło. Mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!