Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
    • 1 serek wiejski
    • 0,25 kg truskawek
    • 1 gruszka lub jabłko
    • pół puszki brzoskwiń w syropie
    • 25 g rodzynek
    • 25 g suszonej żurawiny
    • 50 g suszonych moreli
    • 50 g suszonych śliwek
    • 25 g ziarna słonecznika
    • 1 łyżka miodu
    • kilka listków świeżej melisy lub mięty

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się i przekładamy do salaterki. Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Do kaszy dodajemy również serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód i listki ziół. Mieszamy wszystko i podajemy.

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!