Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 serek wiejski
  • 0,25 kg truskawek
  • 1 gruszka lub jabłko
  • pół puszki brzoskwiń w syropie
  • 25 g rodzynek
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 25 g ziarna słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • kilka listków świeżej melisy lub mięty

Autor: Dorota

Wykonanie

Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się i przekładamy do salaterki. Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Do kaszy dodajemy również serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód i listki ziół. Mieszamy wszystko i podajemy.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!