Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Żurek z kaszą pęczak

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 kilogram białej kiełbasy
  • 2 szklanki zakwasu na żurek
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 4 ziemniaki
  • porcja włoszczyzny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajka ugotowane na twardo
  • łyżka masła
  • łyżka oleju

Autor: Dorota

Wykonanie

Cebule szklimy na oleju z dodatkiem masła.

Obraną włoszczyznę, kaszę, ziemniaki pokrojone w kostkę, kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe, a także cebulę zalewamy wodą (do 2 litrów) i gotujemy aromatyczny wywar (ok 25 min).

Kiełbasę i warzywa wyławiamy, kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy.

Wlewamy zakwas na żurek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Zagotowujemy.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym szczypiorkiem.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!