Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Zupa jarzynowa z jarmużem i kaszą gryczaną

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 nieduży por (biała część)
    • 2 marchewki
    • pietruszka
    • plaster selera
    • 4 ziemniaki
    • 4 liście jarmużu lub kapusty włoskiej
    • 0,5 szklanki kaszy gryczanej (100g)
    • łyżka masła
    • łyżka oleju
    • liść laurowy
    • 6 sztuk ziela angielskiego
    • sól
    • pieprz

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Pora siekamy drobno i dusimy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju.

    Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i zeszklonego pora. Zalewamy wodą (ok 1,5 litra), dodajemy przyprawy, gotujemy 15 minut.

    Do zupy dodajemy kaszę gryczaną oraz oberwane z twardszej łodygi i posiekane liście jarmużu. Gotujemy jeszcze 10 min.

    Doprawiamy do smaku.

     

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!