Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Zupa jarzynowa z jarmużem i kaszą gryczaną

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 nieduży por (biała część)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • plaster selera
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście jarmużu lub kapusty włoskiej
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej (100g)
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • liść laurowy
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Autor: Dorota

Wykonanie

Pora siekamy drobno i dusimy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju.

Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i zeszklonego pora. Zalewamy wodą (ok 1,5 litra), dodajemy przyprawy, gotujemy 15 minut.

Do zupy dodajemy kaszę gryczaną oraz oberwane z twardszej łodygi i posiekane liście jarmużu. Gotujemy jeszcze 10 min.

Doprawiamy do smaku.

 

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!