Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Paprykarz z wędzoną rybą i pęczakiem

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 cebulka
    • Kawałek (ok. 5cm) pora
    • 2 marchewki
    • Pietruszka
    • Łyżka oleju rzepakowego i łyżka masła
    • 400g wędzonej ryby np. makreli, jesiotra
    • 1/3 szkl pęczaku
    • 100g koncentratu pomidorowego
    • Sól, pieprz

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Pęczak wrzucamy do garnka, lekko solimy, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę i stanie się miękki. Studzimy.

    Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju szklimy posiekaną cebulę i pora. Marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do cebuli, podlewamy 1/3 szkl wody, przykrywamy i dusimy na niedużym ogniu.

    Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Studzimy. Rybę dokładnie obieramy z ości.

    Duszone warzywa łączymy z pęczakiem i rybą, mieszamy i doprawiamy do smaku.

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!