Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Paprykarz z wędzoną rybą i pęczakiem

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 cebulka
  • Kawałek (ok. 5cm) pora
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Łyżka oleju rzepakowego i łyżka masła
  • 400g wędzonej ryby np. makreli, jesiotra
  • 1/3 szkl pęczaku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz

Autor: Dorota

Wykonanie

Pęczak wrzucamy do garnka, lekko solimy, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę i stanie się miękki. Studzimy.

Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju szklimy posiekaną cebulę i pora. Marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do cebuli, podlewamy 1/3 szkl wody, przykrywamy i dusimy na niedużym ogniu.

Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Studzimy. Rybę dokładnie obieramy z ości.

Duszone warzywa łączymy z pęczakiem i rybą, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!