Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Zupa z fasolki szparagowej z kaszą jęczmienną

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cebulka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz

Autor: Dorota

Wykonanie

Cebulkę siekamy drobno i szklimy na oleju z masłem.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebulki i minutę przesmażamy, zalewamy wodą (ok 1,5-2 l).

Dodajemy kaszę, przyprawy i natkę pietruszki. Gotujemy ok 15 min. Dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną w kawałki i gotujemy jeszcze przez 10 min.

Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, ziołami i śmietaną.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!