Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonym burakiem i kozim serem

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
    • 2 nieduże buraki
    • 100g sera koziego
    • 3 łyżki pestek dyni
    • 3 łyżki pestek słonecznika
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki oleju z pestek dyni

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

    Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć i zezłocą się.

    Do zimnej kaszy dodajemy buraka, pestki, pokruszony ser kozi, jogurt i olej dyniowy. Mieszamy wszystko za pomocą dwóch widelców, aby sałatka nie skleiła się zbyt mocno.

    Smacznego!

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!