Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonym burakiem i kozim serem

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 2 nieduże buraki
  • 100g sera koziego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni

Autor: Dorota

Wykonanie

Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć i zezłocą się.

Do zimnej kaszy dodajemy buraka, pestki, pokruszony ser kozi, jogurt i olej dyniowy. Mieszamy wszystko za pomocą dwóch widelców, aby sałatka nie skleiła się zbyt mocno.

Smacznego!

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!