Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Chleb z kaszą gryczaną

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 3 dag drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju

Autor: Dorota

Wykonanie

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i odstawiamy. Mąkę mieszamy z solą i kaszą. Dodajemy mleko z drożdżami i olej.Zaczynamy mieszać ciasto (najpierw łyżką, potem ręką). Wyrabiamy ok. 10 min (aż ciasto będzie odchodzić od ręki). Zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i zaczynamy składać bochenek, zawijając brzegi ciasta kilkakrotnie do środka.

Ciasto układamy w oprószonej otrębami formie keksówce i zostawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy 35-40 min w 200st.

Smacznego!

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!