Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Babka z kaszą jaglaną – bezglutenowa

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 250g masła
  • 5 jaj
  • 2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (ok. 1/3 surowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Autor: Dorota

Wykonanie

Miękkie masło ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.

Oddziel białka od żółtek i dodawaj po jednym żółtku do masła, cały czas ucierając.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do masła dodaj ugotowana kaszę, przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj ubite białka jaj i żurawinę. Wszystko delikatnie wymieszaj by piana nie opadła.

Ciasto przelej do natłuszczonej formy na babkę.

Piecz 50-60 min w 180st.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!