Ciasto:
Szpinak umyj, osusz, włóż do blendera, wlej wodę i zmiksuj. Przecedź przez gęste sito. Mąkę przesiej, usyp kopczyk. W mącę zrób wgłębienie wbij tam jajko i wsyp szczyptę soli, następnie stopniowo dodawaj wodę szpinakową i wyrabiaj ciasto. Powinno to zająć ok. 10 min. Możesz to zrobić w robocie kuchennym. Ciasto ma mieć zwartą konsystencje i nie przywierać do rąk.
Farsz:
Szpinak umyj, odsącz i posiekaj. Pieczarki zetrzyj lub pokój w drobną kostkę, fetę pokrusz, natkę i suszone pomidory posiekaj.
Na patelni na oleju z masłem, podsmaż delikatnie czosnek, dodaj szpinak, kaszę, natkę, suszone pomidory i fetę. Dopraw pieprzem. Wystudź. Spróbuj i upewnij się, że smak jest zdecydowany. Możesz też ewentualnie dodać szczyptę parmezanu.
Pierogi:
Rozwałkuj cienko ciasto. Wytnij okręgi. Dodaj farsz i sklejaj pierogi. Gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie.
Podawaj sekundę podduszone na maśle na patelni z odrobiną wody z gotowania – powstanie wtedy miła emulsja. Podawaj z karmelizowaną cebulą, kwaśną śmietaną, udekorowane świeżymi ziołami – na zdjęciu tymianek cytrynowy.
Smacznego! 😊