Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojoną drobno cebulę. Jeżeli lubimy czosnek możemy dodać jeden ząbek i po zezłoceniu wyjąć go z cebuli – i tak pozostawi swój aromat. Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy kaszę suchą i szklimy ją razem z cebulą.
Po kilku minutach do kaszy dodajemy gorący bulion drobiowy i sok jabłkowy. Dzięki niemu kasza nabierze bardzo fajnego owocowego smaku i aromatu. Jeszcze posiekany świeży tymianek, suszona żurawina oraz pieprz czarny i sól.
Wszystko zagotowujemy i przekładamy do formy do zapiekania wysmarowanej olejem lub masłem. Kurczaka sprawionego solą oraz pieprzem układamy na kaszy, naczynie przykrywamy folią lub przykrywką i wstawiamy do piekarnika.
Kurczak na kaszy będzie bardzo delikatny i soczysty. Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki i startą skórką z cytryny.