Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Zapiekanka z kaszy perłowej i kurczaka

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150 g kaszy perłowej
  • 4 szt piersi z kurczaka
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 100g żurawiny suszonej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szt cebuli
  • 1 ząbek czosnku – jak lubimy
  • Masło do wysmarowania naczynia
  • Pieprz, sól,
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Tymianek świeży lub suszony
  • Natka pietruszki, sok z cytryny

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojoną drobno cebulę.  Jeżeli lubimy czosnek możemy dodać jeden ząbek i po zezłoceniu wyjąć go z cebuli – i tak pozostawi swój aromat. Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy kaszę suchą i szklimy ją razem z cebulą.

Po kilku minutach do kaszy dodajemy gorący bulion drobiowy i sok jabłkowy. Dzięki niemu kasza nabierze bardzo fajnego owocowego smaku i aromatu. Jeszcze posiekany świeży tymianek, suszona żurawina oraz pieprz czarny i sól.

Wszystko zagotowujemy i przekładamy do formy do zapiekania wysmarowanej olejem lub masłem. Kurczaka sprawionego solą oraz pieprzem układamy na kaszy, naczynie przykrywamy folią lub przykrywką i wstawiamy do piekarnika.

Kurczak na kaszy będzie bardzo delikatny i soczysty. Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki i startą skórką z cytryny.

 

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.