Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Zupa z jęczmienia i brukselki

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 100g kaszy typu pęczak
    • około 1,5 litra bulionu domowego
    • 300g brukselki
    • 50g masła
    • 100ml śmietany 36%
    • 100g orzechów nerkowca
    • 1 cebula
    • skórka z cytryny
    • kminek mielony, świeżo mielony pieprz czarny, sól
    • natka pietruszki, koperek

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz skórkę z cytryny. Pod koniec dodajemy kminek mielony. Chwilę smażymy i dodajemy kaszę pęczak. Chwilę jeszcze smażymy wszystko razem i zalewamy bulionem domowym z włoszczyzny.

    Brukselkę kroimy na połówki i jeszcze na ćwiartki albo – bardziej polecam – obieramy pojedyncze listki. Kiedy kasza będzie już prawie miękka dodajemy brukselkę w takim wydaniu jakie bardziej nam odpowiada, gotujemy i po chwili zabielamy śmietaną.

    Kiedy zupa już jest gotowa, dobrze dosmaczona dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koperek i rozlewamy do talerzy.

    Tuż przed podaniem niespodzianka! Zupę posypujemy po wierzchu przesmażonymi na maśle orzechami nerkowca.

     

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.