Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Grzegorzem Łapanowskim

Tabbouleh z kaszy jaglanej, z kolorowymi pomidorkami i kolendrą

Autor: Grzegorz Łapanowski

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(2 porcje)

  • 40 g surowej kaszy jaglanej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 garście pomidorków koktajlowych lub jeden większy pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka łyżek świeżej kolendry lub mięty (opcjonalnie)

Autor: Grzegorz Łapanowski

Wykonanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

(Ja lubię ją wypłukać, czasem prażę, a następnie gotuję ok. 15 min, dając dwa razy tyle wody co kaszy. Gotuję ją pod przykryciem i po ugotowaniu zostawiam pod nim, by kasza „naciągnęła”.)

  1. Natkę i czosnek drobno posiekaj.
  1. Ogórek, paprykę, cebulę i pomidory pokrój w kostkę.
  1. Wystudzoną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami. 
  1. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięsnych i warzywnych dań. Dobrze smakuje też z fetą, migdałami i namoczonymi rodzynkami.