Stir fry z boczniakami, brukselką i kaszą gryczaną
- Cebulę pokrój w piórka, a następnie duś na złoto na oleju, aż pięknie się skarmelizuje. W tym celu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj szczyptę soli, zmniejsz ogień i duś, mieszając od czasu do czasu, aż się zezłoci – może to zająć kilkanaście minut. Taka cebulka jest idealnym dodatkiem do dań, podkręca ich smak.
- Brukselkom wytnij głąb/kaczan. Odrzuć zewnętrzne listki, a kolejne warstwy delikatnie porozdzielaj tak, by każdy listek był osobno.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Boczniaki pokrój w kostkę i usmaż ze szczyptą soli na mocno rozgrzanej patelni.
- Dodaj brukselki i duś jeszcze moment, aż lekko zmiękną.
- Następnie dodaj czosnek, chwilę podsmaż, a następnie dodaj kaszę, sos sojowy, karmelizowaną cebulkę, kiszony ogórek oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki, wlej wywar warzywny, mieszaj i podgrzewaj. Dopraw pieprzem, ew. solą lub sosem sojowym.
- Przed podaniem możesz posypać pieczonymi orzechami laskowymi i szczypiorkiem.
- I gotowe! Podawaj jako dodatek do dań np. do kapusty kiszonej i sadzonego jajka. Idealnie sprawdzi się też w towarzystwie vege Saint Jaques z boczniaka mikołajkowego (przepis poniżej).
Vege Saint Jaques
- Wymieszaj składniki glazury.
- Boczniaki pokrój w grube walce ok. 3 cm wysokości. Natnij je w kratkę, jak skórę z kaczki, na głębokość 5 mm.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Smaż boczniaki na złoto z jednej i z drugiej strony. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła – ściągnij z ognia i polewaj je rozgrzanym masłem. Uważaj by go nie przypalić. Gdyby tak się działo, możesz dodać kolejną łyżkę zimnego masła – to obniży temperaturę tłuszczu. Cały proces powinien trwać 1-2 min.
- Kiedy boczniaki będą gotowe ściągnij z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu i polej glazurą.
- Przed podaniem możesz je delikatnie podgrzać razem z sosem. Uważaj by go nie przypalić.
- Podawaj jako dodatek do dań. Mają fajną mięsistą konsystencje i bogaty smak.