Kaszę przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, dodaję szczyptę pieprzu, soli i gotuję w proporcji 1:2 aż kasza wchłonie niemal całą wodę. Odstawiam pod przykryciem.
Orzechy obieram, odrobinę rozkruszam i podsmażam na łyżeczce masła klarowanego. Kolendrę szatkuję na drobno.
W kubeczku mieszam olej, miód i sok z cytryny. Ogórki porządnie myję. Przy pomocy temperówki robię ogórkowe spaghetti, przekładam gotowe do miski. Dodaję poszatkowaną kolendrę, wymieszany sos, doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i polewam sosem.
Wszystko mieszam delikatnie, nawijam na większy widelec porządną porcję, wykładam na talerz i posypuję uprażonymi orzechami.
Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”