Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Smażona kasza jaglana z jajkiem sadzonym

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 300g kaszy jaglanej
    • ok. 700ml bulionu domowego z włoszczyzny
    • 1 bakłażan
    • 4 jajka
    • 50g masła
    • 1 cukinia
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula
    • 150g pomidorków cherry
    • 100g sera dojrzewającego
    • świeżo mielony czarny pieprz, sól
    • rozmaryn, tymianek, szałwia
    • olej do smażenia

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.

    W garnku o szerokim dnie na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy pokrojoną również w drobną kostkę czerwoną paprykę. Chwilę smażymy i dodajemy kaszę jaglana. Mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy wszystko razem około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

    Kiedy kasza będzie już miękka dodajemy posiekane zioła, pomidorki cherry pokrojone na połówki, przesmażoną cukinię, bakłażan i połowę tartego sera. I jeszcze na koniec sprawdzamy smak, powinien być zdecydowany.

    Na maśle smażymy jajka sadzone, posypujemy pozostałym serem i podajemy na kaszy jaglanej pełnej aromatu ziół i kolorowych warzyw.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.