Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Smażona kasza jaglana z jajkiem sadzonym

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 300g kaszy jaglanej
  • ok. 700ml bulionu domowego z włoszczyzny
  • 1 bakłażan
  • 4 jajka
  • 50g masła
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 150g pomidorków cherry
  • 100g sera dojrzewającego
  • świeżo mielony czarny pieprz, sól
  • rozmaryn, tymianek, szałwia
  • olej do smażenia

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.

W garnku o szerokim dnie na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy pokrojoną również w drobną kostkę czerwoną paprykę. Chwilę smażymy i dodajemy kaszę jaglana. Mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy wszystko razem około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Kiedy kasza będzie już miękka dodajemy posiekane zioła, pomidorki cherry pokrojone na połówki, przesmażoną cukinię, bakłażan i połowę tartego sera. I jeszcze na koniec sprawdzamy smak, powinien być zdecydowany.

Na maśle smażymy jajka sadzone, posypujemy pozostałym serem i podajemy na kaszy jaglanej pełnej aromatu ziół i kolorowych warzyw.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.