Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Sałata zielona z truskawkami, chrupiącą kaszą gryczaną, puree z brokułów z białym serem

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 10 truskawek
  • 200g sałaty masłowej
  • 2 brokuły
  • 200g sera białego kremowego
  • 2 łyżki kaszy gryczanej prażonej
  • sok z cytryny
  • bazylia świeża
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Olej rozgrzewamy i wrzucamy kaszę gryczaną surową, robimy kaszowy „popcorn”. Osuszamy na ręczniku, posypujemy solą.

Truskawki kroimy w dowolne kawałki.

Brokuły gotujemy w mleku z dodatkiem pół łyżeczki sody oczyszczanej i soli. Soda zachowa nam kolor zielony brokułów. Brokuły miksujemy na puree i łączymy z serem. Doprawiamy miodem i czarnym pieprzem.

Na talerzu układamy porcję puree z brokułów, listki sałaty, truskawki wymieszane z sokiem z cytryny i bazylią i posypujemy „popcornem” z kaszy gryczanej.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.