Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Krem z kalafiora z kaszą manną, brukselka i kawior z łososia

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 świeże lub mrożone kalafiory
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 150 ml śmietany 36%
  • 500 ml mleka
  • kilka sztuk brukselki
  • 2 łyżki kawioru z łososia
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • oliwa wędzona
  • olej do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy tzw. krótki bulion. Kalafiora gotujemy w mleku połączonym ze śmietaną do miękkości z dodatkiem łyżki masła, kaszą manną, odrobiną gałki muszkatołowej i soli.

Ugotowany kalafior miksujemy w mleku, dopełniamy bulionem
i doprawiamy. Brukselkę dzielimy na pojedyncze listki, rozgrzewamy olej i smażymy listki na złoty kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym.

Pyszny krem posypujemy listkami brukselki, pojedynczymi kuleczkami kawioru, tymiankiem świeżym i oliwą wędzoną.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.