Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Naleśniki ziołowe z kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 250g mąki
    • 200ml mleka
    • ok 100ml wody
    • 4 jajka
    • natka pietruszki
    • koperek
    • sól
    • 250g kapusty kiszonej
    • 200g pieczarek
    • 100g kaszy gryczanej
    • 100g masła
    • 2 cebule
    • kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
    • sól, czarny pieprz

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Z mąki, jajek, mleka, wody oraz soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodajemy posiekane bardzo drobno natkę pietruszki i koperek. Smażymy naleśniki i odstawiamy.

    Kapustę szatkujemy bardzo drobno, wstawiamy na patelnię i przesmażamy podlewając ją delikatnie wodą. Powinna być chrupiąca i lekko zezłocona.

    Kaszę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego. Najbardziej prosty sposób i praktykowany do dziś. Osobiście nie przepadam za tego rodzajem gotowania kaszy ale do farszu naszego może być.

    Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Przesmażamy do momentu aż płyn z patelni całkowicie odparuje. Kaszę łączymy z przesmażoną kapustą kiszoną, cebulą z pieczarkami.

    Dodajemy przyprawy i tu moja prośba, nie boimy się przypraw. Powstały farsz nakładamy na nasze naleśniki, zwijamy ruloniki i obsmażamy na patelni na chrupiąco.

    Z czym podać nasze naleśniki? Ja proponuję sos pomidorowy, albo grzybowy, albo okraszone wysmażonymi skwarkami z wędzonego boczku.

     

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.