Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Naleśniki ziołowe z kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 250g mąki
  • 200ml mleka
  • ok 100ml wody
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • 250g kapusty kiszonej
  • 200g pieczarek
  • 100g kaszy gryczanej
  • 100g masła
  • 2 cebule
  • kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, czarny pieprz

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Z mąki, jajek, mleka, wody oraz soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodajemy posiekane bardzo drobno natkę pietruszki i koperek. Smażymy naleśniki i odstawiamy.

Kapustę szatkujemy bardzo drobno, wstawiamy na patelnię i przesmażamy podlewając ją delikatnie wodą. Powinna być chrupiąca i lekko zezłocona.

Kaszę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego. Najbardziej prosty sposób i praktykowany do dziś. Osobiście nie przepadam za tego rodzajem gotowania kaszy ale do farszu naszego może być.

Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Przesmażamy do momentu aż płyn z patelni całkowicie odparuje. Kaszę łączymy z przesmażoną kapustą kiszoną, cebulą z pieczarkami.

Dodajemy przyprawy i tu moja prośba, nie boimy się przypraw. Powstały farsz nakładamy na nasze naleśniki, zwijamy ruloniki i obsmażamy na patelni na chrupiąco.

Z czym podać nasze naleśniki? Ja proponuję sos pomidorowy, albo grzybowy, albo okraszone wysmażonymi skwarkami z wędzonego boczku.

 

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.