Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 kurczak
    • 100g kaszy jęczmiennej perłowej
    • 100g śliwek suszonych
    • 150g boczku surowego
    • 2 cebule
    • 150g pieczarek
    • olej rzepakowy
    • sól, świeżo mielony pieprz czarny
    • majeranek
    • kminek mielony
    • ziele angielskie mielone
    • natka pietruszki

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Kurczaka filetujemy, zostawiając tylko nóżki i skrzydełka. Taką sztukę wstawiamy na 3-4 godziny do wody z solą. Cebulę przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy pieczarki, kaszę jęczmienną. Podlewamy bulionem domowym z włoszczyzny i chwilę gotujemy. Wyłączamy palnik i zostawiamy garnek przykryty pokrywka, niech kasza nam dochodzi.

    Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodajemy na koniec śliwki suszone. Kaszę łączymy z boczkiem, śliwkami i tłuszczem, który nam wytopił się z boczku, dodajemy przyprawy, oraz natkę pietruszki.

    Kaszą napełniamy kurczaka, wstawiamy do pieczenia, początkowo na temperaturę 200 stopni na około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni na około 50 minut.

    Ten kurczak świetnie smakuje z sałatą masłową i śmietaną.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.