Kurczaka filetujemy, zostawiając tylko nóżki i skrzydełka. Taką sztukę wstawiamy na 3-4 godziny do wody z solą. Cebulę przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy pieczarki, kaszę jęczmienną. Podlewamy bulionem domowym z włoszczyzny i chwilę gotujemy. Wyłączamy palnik i zostawiamy garnek przykryty pokrywka, niech kasza nam dochodzi.
Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodajemy na koniec śliwki suszone. Kaszę łączymy z boczkiem, śliwkami i tłuszczem, który nam wytopił się z boczku, dodajemy przyprawy, oraz natkę pietruszki.
Kaszą napełniamy kurczaka, wstawiamy do pieczenia, początkowo na temperaturę 200 stopni na około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni na około 50 minut.
Ten kurczak świetnie smakuje z sałatą masłową i śmietaną.