Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 kurczak
  • 100g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 100g śliwek suszonych
  • 150g boczku surowego
  • 2 cebule
  • 150g pieczarek
  • olej rzepakowy
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny
  • majeranek
  • kminek mielony
  • ziele angielskie mielone
  • natka pietruszki

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Kurczaka filetujemy, zostawiając tylko nóżki i skrzydełka. Taką sztukę wstawiamy na 3-4 godziny do wody z solą. Cebulę przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy pieczarki, kaszę jęczmienną. Podlewamy bulionem domowym z włoszczyzny i chwilę gotujemy. Wyłączamy palnik i zostawiamy garnek przykryty pokrywka, niech kasza nam dochodzi.

Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodajemy na koniec śliwki suszone. Kaszę łączymy z boczkiem, śliwkami i tłuszczem, który nam wytopił się z boczku, dodajemy przyprawy, oraz natkę pietruszki.

Kaszą napełniamy kurczaka, wstawiamy do pieczenia, początkowo na temperaturę 200 stopni na około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni na około 50 minut.

Ten kurczak świetnie smakuje z sałatą masłową i śmietaną.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.