Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Słodka jaglana z truskawkami i czarnym bzem

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ok 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • syrop z kwiatów czarnego bzu do smaku
  • 1 kg świeżych truskawek
  • kilka listków mięty
  • skórka z cytryny

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru, w celu pozbycia się specyficznego posmaku goryczki. Gotujemy bardzo krótko i odcedzamy.

Następnie wrzucamy do garnka z gotującą szklanką wody i mleka, i gotujemy do momentu aż konsystencja będzie prawie gęsta. Na koniec dosładzamy syropem z kwiatów czarnego bzu.

Jak przygotować taki syrop?

Są dwa sposoby: pierwszy polega na tym, że zrywamy białe pachnące kiście kwiatów czarnego bzu i zasypujemy je drobnym cukrem w proporcji 1:1.

Drugi sposób, nieco prostszy- kupujemy ów syrop w sklepie (występuje w pięknym delikatnym żółtawym kolorze).

Tuż przed podaniem dodajemy łyżkę masła. Truskawki kroimy na połówki  lub plastry, łączymy ze skórką z cytryny i miętą. Mieszamy i przyozdabiamy mleczną, jaglaną na słodko.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.