Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Słodka jaglana z truskawkami i czarnym bzem

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • ok 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka masła
    • syrop z kwiatów czarnego bzu do smaku
    • 1 kg świeżych truskawek
    • kilka listków mięty
    • skórka z cytryny

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru, w celu pozbycia się specyficznego posmaku goryczki. Gotujemy bardzo krótko i odcedzamy.

    Następnie wrzucamy do garnka z gotującą szklanką wody i mleka, i gotujemy do momentu aż konsystencja będzie prawie gęsta. Na koniec dosładzamy syropem z kwiatów czarnego bzu.

    Jak przygotować taki syrop?

    Są dwa sposoby: pierwszy polega na tym, że zrywamy białe pachnące kiście kwiatów czarnego bzu i zasypujemy je drobnym cukrem w proporcji 1:1.

    Drugi sposób, nieco prostszy- kupujemy ów syrop w sklepie (występuje w pięknym delikatnym żółtawym kolorze).

    Tuż przed podaniem dodajemy łyżkę masła. Truskawki kroimy na połówki  lub plastry, łączymy ze skórką z cytryny i miętą. Mieszamy i przyozdabiamy mleczną, jaglaną na słodko.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.