Kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru, w celu pozbycia się specyficznego posmaku goryczki. Gotujemy bardzo krótko i odcedzamy.
Następnie wrzucamy do garnka z gotującą szklanką wody i mleka, i gotujemy do momentu aż konsystencja będzie prawie gęsta. Na koniec dosładzamy syropem z kwiatów czarnego bzu.
Jak przygotować taki syrop?
Są dwa sposoby: pierwszy polega na tym, że zrywamy białe pachnące kiście kwiatów czarnego bzu i zasypujemy je drobnym cukrem w proporcji 1:1.
Drugi sposób, nieco prostszy- kupujemy ów syrop w sklepie (występuje w pięknym delikatnym żółtawym kolorze).
Tuż przed podaniem dodajemy łyżkę masła. Truskawki kroimy na połówki lub plastry, łączymy ze skórką z cytryny i miętą. Mieszamy i przyozdabiamy mleczną, jaglaną na słodko.