Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Kasza jaglana z chrupiącymi warzywami

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 pęczek  młodej włoszczyzny
  • 2 sztuki ogórka gruntowego
  • 1 sztuka pomidora
  • 5-6 sztuk rzodkiewek
  • 2 sztuki ogórka małosolnego
  • 4 sztuki zielonych szparagów
  • ¼ główki kalafiora
  • musztarda francuska z ziarnami gorczycy do smaku
  • koperek, natka pietruszki,
  • skórka z cytryny,
  • dobry olej rzepakowy
  • pieprz czarny, sól

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru, w celu pozbycia się specyficznego posmaku goryczki. Gotujemy bardzo krótko i odcedzamy.

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion, czyli krótkie gotowanie warzyw nadające smaku i aromatu.

Na patelni, na oleju przesmażamy kaszę z pierwszego gotowania, a w trakcie podlewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Kiedy kasza jest prawie miękka, przekładamy ją do miski i studzimy.

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, pamiętając o tym, aby szparagi wcześniej delikatnie sparzyć w wodzie. Woda oczywiście z dodatkiem soli oraz cukru. Po sparzeniu szparagów koniecznie wrzucamy je do zimnej wody, aby zatrzymać proces ich gotowania, co pozwoli na zachowanie zielonego koloru.

Do wystudzonej kaszy dodajemy pozostałe warzywa: surowego kalafiora startego na drobnej tarce, koper, natkę, skórkę z cytryny. Do smaku dodajemy musztardę francuską z ziarnami gorczycy, czarny pieprz i sól.

Na koniec dodajemy ostatni ważny składnik – dobry olej rzepakowy, który spowoduje, że kasza z warzywami będzie miała sypką konsystencję.

Taką kaszę najlepiej przygotować minimum na godzinę przed podaniem. Jest to dobra alternatywa na  gorące dni, i nie tylko.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.