Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Pęczotto z botwinką i orzechami laskowymi

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 pęczek botwinki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g sera tartego dojrzewającego, np. bursztyn
  • 60 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jabłko zielone
  • 1 pęczek natki pietruszki

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

W garnku przygotowujemy szybki bulion. W drugim garnku zagotowujemy niedużą ilość wody i wrzucamy posiekaną botwinkę. Gotujemy krótko, pod koniec dodając trochę octu oraz do smaku sól i cukier.

Na patelni przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy surową kaszę pęczak. Chwilę smażymy i podlewamy gorącym bulionem, tak żeby kasza wchłonęła płyn. Gotujemy do momentu, aż kasza będzie prawie miękka. Pęczak nigdy się nie rozgotuje zatem możemy się czuć bezpieczni.

Pod koniec dodajemy odcedzoną botwinkę, posiekane orzechy laskowe oraz zielone jabłko pokrojone w kostkę. Dla wzbogacenia smaku, możemy dodać odrobinę wywaru z gotowania botwinki. Następnie ser tarty bursztyn, masło i duża ilość kopru.

Pęczotto z botwinką i orzechami laskowymi jako danie samodzielne jest idealne dla wegan i wegetarian. Gdy połączymy je np. z pieczoną kaczą, możemy zaserwować pyszne danie mięsne.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.