Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, z szynką parmeńską i kurkowym dipem

    Autor: Czosnek w pomidorach

    Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Czosnek w pomidorach”

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 4 plastry mięsa wieprzowego, jak na schabowe
    • 100 g kaszy pęczak
    • 200 g liści szpinaku
    • 1 duża łyżka serka ricotta
    • 2 ząbki czosnku
    • 8 plasterków szynki parmeńskiej
    • sól i biały pieprz mielony do smaku
    • masło klarowane do smażenia

    na dip kurkowy:

    • 200 g kurek
    • pęczek natki pietruszki
    • 1 średniej wielkości cebula
    • 330 ml śmietany 18%
    • masło klarowane do smażenia
    • sól i biały pieprz mielony do smaku
    • około 10 ml oliwy truflowej

    Autor: Czosnek w pomidorach

    Wykonanie

    Kaszę pęczak wypłucz zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

    Liście szpinaku umyj zimną wodą i osusz. Czosnek obierz i posiekaj, bądź rozgnieć przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego i dodaj czosnek. Smaż 30 sekund i dodaj liście szpinaku. Posól i dopraw białym, mielonym pieprzem. Smaż mieszając, aż szpinak lekko „zwiędnie” – powinno potrwać to około 1 minutę. Odstaw na bok.

    Plastry wieprzowiny rozbij tłuczkiem do mięsa dość cienko – uważaj jednak, żeby ich nie uszkodzić. Posól i posyp białym, mielonym pieprzem z obu stron. Na każdym kawałku mięsa połóż po 3 listki szałwii. Na listki połóż -odciśnięte z powstałej w trakcie smażenia wody – liście szpinaku z czosnkiem.

    Serek ricotta wymieszaj z ugotowaną kaszą pęczak. Połóż na szpinaku. Każdy kawałek mięsa połóż delikatnie na plasterku szynki parmeńskiej i zawiń w roladkę. Następnie zawiń w drugi plasterek.

    Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Usmaż roladki z każdej strony, delikatnie przekładając, aby ich nie uszkodzić.

    Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra – dół, na 20 minut.

    W tym czasie przygotuj dip. Oczyść kurki. Najłatwiej zrobisz to zalewając je wrzątkiem z solą. Wymieszaj łyżką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź kurki i opłucz zimną wodą. Dzięki temu wszystkie zanieczysznia zejdą bardzo łatwo z grzybów.

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj kurki i dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem. Smaż mieszając, aż kurki się lekko zarumienią. Dodaj śmietanę, oliwę truflową, wymieszaj i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dolej także sos powstały z pieczenia roladek.

    Wyjmij roladki z piekarnika i każdą pokrój na 4 plasterki. Każdą porcję podawaj z dipem z kurkami i posyp posiekaną natką pietruszki.