Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Roladki schabowe faszerowane kaszą pęczak, ricottą i szpinakiem, z szynką parmeńską i kurkowym dipem

Autor: Czosnek w pomidorach

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Czosnek w pomidorach”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 4 plastry mięsa wieprzowego, jak na schabowe
  • 100 g kaszy pęczak
  • 200 g liści szpinaku
  • 1 duża łyżka serka ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól i biały pieprz mielony do smaku
  • masło klarowane do smażenia

na dip kurkowy:

  • 200 g kurek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 330 ml śmietany 18%
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i biały pieprz mielony do smaku
  • około 10 ml oliwy truflowej

Autor: Czosnek w pomidorach

Wykonanie

Kaszę pęczak wypłucz zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Liście szpinaku umyj zimną wodą i osusz. Czosnek obierz i posiekaj, bądź rozgnieć przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego i dodaj czosnek. Smaż 30 sekund i dodaj liście szpinaku. Posól i dopraw białym, mielonym pieprzem. Smaż mieszając, aż szpinak lekko „zwiędnie” – powinno potrwać to około 1 minutę. Odstaw na bok.

Plastry wieprzowiny rozbij tłuczkiem do mięsa dość cienko – uważaj jednak, żeby ich nie uszkodzić. Posól i posyp białym, mielonym pieprzem z obu stron. Na każdym kawałku mięsa połóż po 3 listki szałwii. Na listki połóż -odciśnięte z powstałej w trakcie smażenia wody – liście szpinaku z czosnkiem.

Serek ricotta wymieszaj z ugotowaną kaszą pęczak. Połóż na szpinaku. Każdy kawałek mięsa połóż delikatnie na plasterku szynki parmeńskiej i zawiń w roladkę. Następnie zawiń w drugi plasterek.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Usmaż roladki z każdej strony, delikatnie przekładając, aby ich nie uszkodzić.

Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra – dół, na 20 minut.

W tym czasie przygotuj dip. Oczyść kurki. Najłatwiej zrobisz to zalewając je wrzątkiem z solą. Wymieszaj łyżką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź kurki i opłucz zimną wodą. Dzięki temu wszystkie zanieczysznia zejdą bardzo łatwo z grzybów.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj kurki i dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem. Smaż mieszając, aż kurki się lekko zarumienią. Dodaj śmietanę, oliwę truflową, wymieszaj i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dolej także sos powstały z pieczenia roladek.

Wyjmij roladki z piekarnika i każdą pokrój na 4 plasterki. Każdą porcję podawaj z dipem z kurkami i posyp posiekaną natką pietruszki.