Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Polędwiczka wieprzowa i cytrusowa kasza

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 granat
  • 1 cebula czerwona
  • olej do smażenia
  • kiełki słonecznika

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Polędwiczkę wieprzową oprószamy kuminem, czarnym pieprzem, obsmażamy na złoty kolor na patelni. Podsmażoną polewamy miodem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, obok kładziemy cząstki pomarańczy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, aby się dopiekła.

W rondlu rozgrzewamy olej, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy kaszę. Chwilę smażymy dodajemy trawę cytrynową, podlewamy 2,5 szklankami wody gorącej i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy kasza prawie będzie robić się miękka, dodajemy pokrojoną w cienkie paski szpinak.

Doprawiamy pieprzem, solą. Polędwiczkę podajemy z kaszą, którą przed podaniem mieszamy z ziarnami granatu. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i kiełkami słonecznika.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.