Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Polędwiczka wieprzowa i cytrusowa kasza

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 szklanka kaszy pęczak
    • 2 sztuki trawy cytrynowej
    • 1 opakowanie szpinaku
    • 2 pomarańcze
    • 2 łyżki miodu
    • 2 polędwiczki wieprzowe
    • 1 łyżeczka kuminu mielonego
    • 1 granat
    • 1 cebula czerwona
    • olej do smażenia
    • kiełki słonecznika

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Polędwiczkę wieprzową oprószamy kuminem, czarnym pieprzem, obsmażamy na złoty kolor na patelni. Podsmażoną polewamy miodem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, obok kładziemy cząstki pomarańczy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, aby się dopiekła.

    W rondlu rozgrzewamy olej, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy kaszę. Chwilę smażymy dodajemy trawę cytrynową, podlewamy 2,5 szklankami wody gorącej i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy kasza prawie będzie robić się miękka, dodajemy pokrojoną w cienkie paski szpinak.

    Doprawiamy pieprzem, solą. Polędwiczkę podajemy z kaszą, którą przed podaniem mieszamy z ziarnami granatu. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i kiełkami słonecznika.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.