Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Kasza pęczak jak risotto z grzybami

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150 g kaszy pęczak
  • 100 g grzybów mrożonych
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 100 g sera twardego Bursztyn
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki
  • koperek
  • pieprz czarny
  • sól

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni, do momentu aż na brzegach kostki cebulki zacznie pojawiać się złoty kolor. Tak zesmażona cebula nada kaszy lepszego smaku. Do cebuli dodajemy pęczak i razem smażymy do momentu aż kasza lekko zbieleje i będzie szklista od tłuszczu.

Teraz przychodzi pora na dodanie partiami gorącego bulionu warzywnego, najlepiej przygotowanego na szybko z paczki świeżej włoszczyzny. Bulion powinien był zdecydowanie dobrze doprawiony solą i pieprzem. Dodajemy bulion małymi partiami, ciągle mieszając kaszę, aby wszystkie ziarenka sprawiedliwie napiły się bulionu.

W trakcie dodajemy grzyby pokrojone w kostkę, wcale wcześniej nie przesmażane bo nie ma takiej potrzeby. Jeżeli nie posiadamy mrożonych grzybów możemy je zamienić pieczarkami świeżymi lub suszonymi grzybami. Danie gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękka. Proszę pamiętać, że pęczak zawsze będzie nam dawał opór na języku i zębach, on nie rozgotowuje się jak inne kasze.

Kiedy już kasza jest ok, dodajemy masło i starty ser twardy bursztyn. Wszystko dokładnie mieszamy, powstaje nam kremowa konsystencja, jeszcze tylko pokrojona natka pietruszki, koperek i na koniec świeżo mielony pieprz czarny.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.