Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni, do momentu aż na brzegach kostki cebulki zacznie pojawiać się złoty kolor. Tak zesmażona cebula nada kaszy lepszego smaku. Do cebuli dodajemy pęczak i razem smażymy do momentu aż kasza lekko zbieleje i będzie szklista od tłuszczu.
Teraz przychodzi pora na dodanie partiami gorącego bulionu warzywnego, najlepiej przygotowanego na szybko z paczki świeżej włoszczyzny. Bulion powinien był zdecydowanie dobrze doprawiony solą i pieprzem. Dodajemy bulion małymi partiami, ciągle mieszając kaszę, aby wszystkie ziarenka sprawiedliwie napiły się bulionu.
W trakcie dodajemy grzyby pokrojone w kostkę, wcale wcześniej nie przesmażane bo nie ma takiej potrzeby. Jeżeli nie posiadamy mrożonych grzybów możemy je zamienić pieczarkami świeżymi lub suszonymi grzybami. Danie gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękka. Proszę pamiętać, że pęczak zawsze będzie nam dawał opór na języku i zębach, on nie rozgotowuje się jak inne kasze.
Kiedy już kasza jest ok, dodajemy masło i starty ser twardy bursztyn. Wszystko dokładnie mieszamy, powstaje nam kremowa konsystencja, jeszcze tylko pokrojona natka pietruszki, koperek i na koniec świeżo mielony pieprz czarny.