Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Kotlety z kaszy gryczanej z warzywami i sosem serowym

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Etap I

  • 1 pęczek cebuli z dymką
  • 200 g kaszy gryczanej nieprażonej
  • 4 jajka
  • ser tarty bursztyn
  • koncentrat pomidorowy
  • bułka tarta
  • olej kujawski do smażenia

 

Etap II

  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 2 świeże papryki
  • 1 cukinia
  • 1 seler
  • 10 brukselek
  • cząber
  • 200 g sera topionego śmietankowego
  • 400 ml śmietany 30%

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Etap I

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę w taki sposób gotujemy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji.

Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, ser tarty, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę. Jeszcze sól, pieprz czarny, wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

Przygotowujemy małe krokiety okrągłe, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Etap II

Warzywa kroimy w grubą kostkę, przesmażamy na oleju, posypujemy cząbrem, solą i pieprzem. Podlewamy delikatnie wodą i na wierzch kładziemy kilka kawałów masła, wstawiamy do piekarnika. Śmietanę zagotowujemy i mieszamy z serkiem topionym. Gotujemy do lekkiego odparowania.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.