W piekarniku pieczemy obraną, pokrojoną w drobną kostkę dynię, posypaną solą, czarnym pieprzem i skropioną miodem. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 190 stopni, czas około 25 minut.
Kaszę pęczak gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw do miękkości. Kiedy kasza jest miękka odcedzamy ją i łączymy ze szpinakiem, on pod wpływem ciepła stanie się miękki. Do kaszy dodajemy upieczoną dynię, orzechy laskowe – najlepiej pozbawione skórek. Jak to zrobić? Wystarczy orzechy wysypać na blaszkę i wstawić do piekarnika na kilka minut, później tylko umieścić je na ściereczce lnianej i kilka razy potrzeć.
Na koniec dodajemy pokrojoną gruszkę, ja osobiście lubię taką surową soczystą ale można ją oczywiście skartelizować na patelni. Na koniec kilka kropel oleju rzepakowego, posiekana natka pietruszki, odrobina pieprzu i soli.