Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Sałatka z pęczaku z dynią, szpinakiem i orzechami

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy pęczak
  • 400 g dyni
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gruszki

 

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

W piekarniku pieczemy obraną, pokrojoną w drobną kostkę dynię, posypaną solą, czarnym pieprzem i skropioną miodem. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 190 stopni, czas około 25 minut.

Kaszę pęczak gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw do miękkości. Kiedy kasza jest miękka odcedzamy ją i łączymy ze szpinakiem, on pod wpływem ciepła stanie się miękki. Do kaszy dodajemy upieczoną dynię, orzechy laskowe – najlepiej pozbawione skórek. Jak to zrobić? Wystarczy orzechy wysypać na blaszkę i wstawić do piekarnika na kilka minut, później tylko umieścić je na ściereczce lnianej i kilka razy potrzeć.

Na koniec dodajemy pokrojoną gruszkę, ja osobiście lubię taką surową soczystą ale można ją oczywiście skartelizować na patelni. Na koniec kilka kropel oleju rzepakowego, posiekana natka pietruszki, odrobina pieprzu i soli.

 

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.