Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i jajkiem w koszulce

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    Składniki ciasta:

    • 400 g mąki
    • 200 g żółtek
    • 100 g masła

    Składniki farszu:

    • 150 g kaszy gryczanej
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 250 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 150 g jogurtu greckiego
    • 2 żółtka
    • 100 g sera dojrzewającego
    • olej rzepakowy do smażenia
    • koperek
    • sól
    • pieprz czarny

    Etap II

    • 6 jajek
    • 1 łyżka octu
    • 100 g szpinaku świeżego
    • olej rzepakowy
    • sok z 1 cytryny

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Z mąki, masła, żółtek, soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę aby odpoczęło. Po 30 minutach wylepiamy ciastem foremkę do tarty lub mniejsze do babeczek, wypiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 15 minut.

    Na patelni szklimy cebulę i ząbek czosnku, kiedy czosnek się zezłoci wyjmujemy z patelni, dodajemy trzonki z pieczarek pokrojone w kostkę. Wszystko razem smażymy do momentu, aż odparuje sok z pieczarek, to zapewni lepszy smak samych grzybów w daniu. Kaszę gotujemy w bulionie na półtwardo. Ugotowaną kaszę łączymy z przesmażonymi pieczarkami, dodajemy połowę sera tartego, pokrojony koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Powstały farsz nakładamy na wypieczony spód z ciasta kruchego. Na farsz układamy dociskając lekko całe kapelusze pieczarek. Jogurt mieszamy z żółtkami i pozostałym tartym serem i  taką miksturą zalewamy naszą tartę na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika i ponownie pieczemy około 20-25 minut do momentu, aż wierzch się lekko zezłoci.

    Etap II

    Jajka wybijamy ze skorupek pojedynczo do miseczki, pojedynczo również gotujemy w gotującej się wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki octu. Przed włożeniem jajka do wody, wodę powinniśmy zamieszać aby powstał mały wir – to pozwoli aby białko otuliło równo żółtko. Szpinak skrapiamy olejem, sokiem z cytryny. Tartę podajemy na wierzchu ze szpinakiem i jajkiem w koszulce, posypanym świeżo mielonym czarnym pieprzem.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.