Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i jajkiem w koszulce

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Składniki ciasta:

  • 400 g mąki
  • 200 g żółtek
  • 100 g masła

Składniki farszu:

  • 150 g kaszy gryczanej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 żółtka
  • 100 g sera dojrzewającego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny

Etap II

  • 6 jajek
  • 1 łyżka octu
  • 100 g szpinaku świeżego
  • olej rzepakowy
  • sok z 1 cytryny

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Z mąki, masła, żółtek, soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę aby odpoczęło. Po 30 minutach wylepiamy ciastem foremkę do tarty lub mniejsze do babeczek, wypiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 15 minut.

Na patelni szklimy cebulę i ząbek czosnku, kiedy czosnek się zezłoci wyjmujemy z patelni, dodajemy trzonki z pieczarek pokrojone w kostkę. Wszystko razem smażymy do momentu, aż odparuje sok z pieczarek, to zapewni lepszy smak samych grzybów w daniu. Kaszę gotujemy w bulionie na półtwardo. Ugotowaną kaszę łączymy z przesmażonymi pieczarkami, dodajemy połowę sera tartego, pokrojony koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Powstały farsz nakładamy na wypieczony spód z ciasta kruchego. Na farsz układamy dociskając lekko całe kapelusze pieczarek. Jogurt mieszamy z żółtkami i pozostałym tartym serem i  taką miksturą zalewamy naszą tartę na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika i ponownie pieczemy około 20-25 minut do momentu, aż wierzch się lekko zezłoci.

Etap II

Jajka wybijamy ze skorupek pojedynczo do miseczki, pojedynczo również gotujemy w gotującej się wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki octu. Przed włożeniem jajka do wody, wodę powinniśmy zamieszać aby powstał mały wir – to pozwoli aby białko otuliło równo żółtko. Szpinak skrapiamy olejem, sokiem z cytryny. Tartę podajemy na wierzchu ze szpinakiem i jajkiem w koszulce, posypanym świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.